Talen en schriften

Tips en trucs voor het bedenken van een eigen taal of schrift.

Software voor kunsttalen

FieldWorks Language Explorer

Uitgebreide gratis software voor het verzamelen en opslaan van taalkundige en culturele gegevens ontwikkeld door SIL, een instituut dat onderzoek doet naar minder bekende talen. De software is erg technisch ingericht en dus niet erg geschikt voor de beginnende conlanger. https://software.sil.org/fieldworks/

Software voor schriften en lettertypen

FontForge

Gratis en open-source software voor het bewerken van lettertypes, die ook gebruikt kan worden voor het maken van eigen schriften. Het softwarepakket is erg technisch opgebouwd en vooral bedoeld voor mensen met ervaring met het maken van lettertypen.
https://fontforge.org/

FontStruct

Een gratis online editor voor lettertypen die geschikt is voor beginners. Letters worden gemaakt door het plaatsen van bouwblokken, die verschillende vormen bevatten, op een vierkant raster, vergelijkbaar met het maken van pixel art. De lettertypes zijn vervolgens te downloaden voor gebruik op je pc. Een account is vereist om de software te gebruiken.
https://fontstruct.com/

Inkscape

Deze gratis editor voor vectorafbeeldingen biedt ook de mogelijkheid om lettertypes te ontwerpen, ook al is dit een vrij technisch karwei. Ook kun je Inkscape gebruiken voor het ontwerpen van individuele letters om die vervolgens in andere software te importeren.
https://inkscape.org/

FontCreator (betaald)

Een commercieel softwarepakket voor het ontwikkelen van lettertypen met uitgebreide functies voor het ontwerpen van letters en toevoegen van accenten. FontCreator biedt ook ondersteuning voor het importeren van vectorafbeeldingen gemaakt in Inkscape of Illustrator.
https://www.high-logic.com/font-editor/fontcreator

Tutorials

The Language Construction Kit (Engels)

Een gids geschreven door Mark Rosenfelder die vrijwel alle aspecten beschrijft die voorbij komen tijdens het maken van een kunsttaal, zoals het ontwerpen van de klanken van een taal, een grammatica en het maken en afleiden van woordenschat.
https://www.zompist.com/kit.html

Boeken

David Peterson, The Art of Language Invention (Engels)

In dit boek geeft David Peterson, de bedenker van onder andere Dothraki en High Valyrian uit de serie Game of Thrones, een beknopte tutorial over de stappen die komen kijken bij het maken van een kunsttaal. Hij geeft hierbij ook een kijkje in zijn eigen creatieve keuken met talloze voorbeelden uit zijn eigen kunsttalen. https://artoflanguageinvention.com/books/

Mark Rosenfelder, The Language Construction Kit (Engels)

De befaamde online Language Construction Kit van Mark Rosenfelder is ook beschikbaar als paperback! Rosenfelder heeft zijn serie tutorials inmiddels uitgebreid met drie vervolgen, te weten Advanced Language Construction, The Conlanger’s Lexipedia en The Syntax Construction Kit, die ook verkrijgbaar zijn als paperback.
https://www.zompist.com/lckbook.html

Handige Links

Conlangs subreddit (Engels)

Een Reddit-community voor bedenkers van kunsttalen. De community is gericht op discussie over conlangs, tools en activiteiten om te helpen bij de constructie van je eigen fictieve taal. Voor het plaatsen van content op Reddit is een account vereist. https://www.reddit.com/r/conlangs/

Language Creation Society (Engels)

Een internationale vereniging op het gebied van kunsttalen. Elke twee jaar organiseren zij een fysieke conferentie waar onder andere lezingen worden gehouden over fictieve talen.
https://conlang.org/

Neography subreddit (Engels)

Reddit’s thuisbasis voor fictieve schriften, zoals geheimschriften, schriften voor fictieve talen, experimenten, en meer. Iedereen is vrij om over hun eigen creaties of creatief gebruik van al bestaande schriften te schrijven. Voor het plaatsen van content op Reddit is een account vereist.
https://www.reddit.com/r/neography/

Omniglot (Engels)

Een online encyclopedie over schriften en talen met een speciaal deel gewijd aan conscripts die zijn ingezonden door bezoekers van de site, alsmede schriften gebruikt in boeken, films en games.
https://omniglot.com/

Under-ConScript Unicode Registry (Engels)

Een initiatief om een standaard te ontwikkelen voor het gebruik van conscripts in de Unicode-standaard.
https://www.kreativekorp.com/ucsur/

Terug naar de kennisbank