Kaarten en geografie
Tutorials en software voor het vervaardigen van landkaarten.
Software
GIMP
De open source-optie voor wie Photoshop-achtige werkzaamheden moet verrichten zonder een budget. Het heeft een rijke featureset voor een gratis programma.
https://www.gimp.org/
Inkarnate
Software om fantasiekaarten mee te maken. Zowel gratis als betaalde versies zijn beschikbaar. Sterk fantasy-gehalte, met name gericht op spelers van rpg’s en bordspellen. Goed voor zowel wereldkaarten als gedetailleerde plattegronden.
https://inkarnate.com/
Inkscape
Inkscape is een gratis editor voor vectorafbeeldingen. Voor het maken van kaarten is een vectorafbeelding ideaal, aangezien je deze oneindig ver kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies, omdat de punten en lijnen die worden getekend niet als losse pixels worden opgeslagen.
https://inkscape.org/
WorldPainter
Gratis software voor het interactief genereren en bewerken van kaarten voor Minecraft, net als in een tekenprogramma. Naast het gebruik voor Minecraft kunnen de gegenereerde werelden ook dienen als kaart of maquette voor een eigen geo.
https://www.worldpainter.net/
Affinity Designer (betaald)
Affinity is een goedkoper alternatief t.o.v. Illustrator en Photoshop. Met meerdere unieke tools en een gecombineerde support voor zowel vectoren als bitmap (pixels).
https://affinity.serif.com/en-us/designer/
AstroSynthesis 3.0 (betaald)
Met AstroSynthesis kun je kaarten maken van eigen zonnestelsels. De producent, NBOS, heeft ook andere software voor rpg-spelers.
https://www.nbos.com/products/astrosynthesis
Illustrator (betaald)
Een betaalde editor voor vectorafbeeldingen van Adobe met vrijwel dezelfde basisfunctionaliteiten als Inkscape. Illustrator wordt veel gebruikt in de professionele grafische industrie, maar kan ook prima gebruikt worden voor het maken van staatkundige en schematische kaarten zoals metroplattegronden.
https://www.adobe.com/nl/products/illustrator.html
Photoshop (betaald)
Photoshop is oorspronkelijk ontworpen voor het bewerken van (de naam zegt het al) foto’s. Het is dan ook een pixel- of bitmapgebaseerde editor. Toch kan ook hiermee veel tekenwerk worden verricht vanaf een blanco canvas. De featureset is enorm en de prijskaart is daar dan ook naar. Kan in combinatie met Illustrator gebruikt worden.
https://www.adobe.com/nl/products/photoshop.html
ProFantasy Software (betaald)
ProFantasy heeft meerdere programma’s om kaarten mee te maken, opnieuw sterk gemarket richting spelers van rpg’s en bordspellen. Hun vlaggenschip is Campaign Cartographer en de daarbij horende uitbreidingen zoals City Designer.
https://www.profantasy.com/
Wonderdraft (betaald)
Net zoals Inkarnate richt deze software zich vooral op spelers van rpg’s en bordspellen. Wonderdraft heeft ook een hoog Tolkien-gehalte.
https://www.wonderdraft.net/
WorldAnvil (betaald)
Een vrij breed programma, wat zich ook in de markt zet voor schrijvers en creatievelingen, naast gamemasters en roleplayers.
https://www.worldanvil.com/
Tutorials
Kaarten maken met Inkscape
Een eenvoudige stapsgewijze handleiding voor het maken van staatkundige kaarten en wegenkaarten in Inkscape, samengesteld door MandelSoft.
http://www.dulminis.nl/carqax/tutorial.pdf
Drawing maps (Engels)
Een korte tutorial van Mark Rosenfelder over het tekenen van kaarten in Photoshop Elements. De tutorial kan ook makkelijk gevolgd worden in gratis software zoals GIMP.
http://www.zompist.com/howto2.htm
Reliëfschaduw in Photoshop (Engels)
Een tutorial voor het maken van reliëfschaduw op basis van een hoogtekaart in grijstinten in Photoshop. Deze techniek kan ook gebruikt worden in gratis software zoals GIMP.
https://photoshoproadmap.com/rendering-a-map-using-relief-shading-technique-in-photoshop
Shaded Relief (Engels)
Een webpagina met een keur aan artikelen en tutorials met betrekking tot reliëfschaduw, gemaakt en verzameld door Tom Patterson.
http://www.shadedrelief.com/