Wat is geofictie?

Geofictie is het bedenken en vastleggen van een geografische fantasiewereld. Het maakt niet uit of dat nou een stad, land of hele planeet is. En je bepaalt zelf hoe je het vastlegt: in taal, kaarten, kunst, illustraties, muziek, noem maar op!

Met geofictie, ook wel bekend als worldbuilding, kun je ontzettend veel:

  • Fysieke dingen maken, zoals kaarten, vlaggen, geld, postzegels, maquettes, kunstvoorwerpen, typische producten…
  • Allerlei zaken ontwerpen of uitwerken, zoals talen, vervoerssystemen, muziek, politieke systemen, culturen en rituelen…
  • Verhalen schrijven of vertellen die zich in het door jou ontworpen gebied afspelen.
  • Rollenspelen of toneelstukken uitvoeren.
  • Gebruiken als leermiddel in bijvoorbeeld het onderwijs of diplomatie.

De verbeelde wereld

Voor oude geografen was een grote fantasie onontbeerlijk om onbekende landstreken te beschrijven. Ze gingen bijvoorbeeld uit van de wereld als een schijf van land in een zee waar je vanaf kon vallen als je maar ver genoeg de zee op ging. En Middeleeuwse cartografen vulden onbekende delen van de aarde met vreemde, zelfbedachte volkeren. Inmiddels is de aarde een nauwkeurig in kaart gebrachte planeet. Vrijwel elke plaats is nu verkend, beschreven en gefotografeerd. In geografie heeft fictie geen plaats – of toch wel?

Ook is het fantasievolle verplaatst van de vroegere ‘wetenschap’ naar de huidige literatuur. Bekende bedenkers van verzonnen werelden zijn Thomas Moore (Utopia), Jonathan Swift (Gullivers Travels), L. Caroll (Alice in Wonderland), J.R.R. Tolkien (The Lord of the Rings), Frank Herbert (Dune), Isaac Asimov (de Stalen Holen en de Blote Zon, de Foundation) en Jack Vance (Durdane, Tschai en vele andere werelden). Ook voor televisie en film worden aan de lopende band werelden verzonnen, met name voor science fiction (Star Wars, Star Trek, Alien, Batman, Babylon 5, Doctor Who, Blakes7, Space: 1999, Raumschiff Orion). Op internet zijn legio mogelijkheden om zelf aan interactieve werelden deel te nemen, zoals ‘multi-user dungeons’ en de netwerkversies van computergames.

De meeste van deze werelden zijn niet alleen spannend, ontspannend of leuk, maar ook kunnen ze onze eigen samenleving een spiegel voorhouden, of als middel dienen om te kijken hoe onze samenleving zou zijn geweest als bepaalde ontwikkelingen anders (of niet) zouden hebben plaatsgevonden.

 

Met geofictie beginnen

Hoe je uiting wilt geven aan je zelfverzonnen wereld is helemaal aan jezelf. Misschien ligt je interesse bij taal en schrift? Of misschien vind je het fijner om een kaart te tekenen en daarmee te beginnen? Of misschien is jouw land een koninkrijk met een hele stamboom en alle drama die erbij hoort, en werk je dat het liefst uit?

Op welke manier je dan ook bezig bent met geofictie, wij horen je erg graag over vertellen! Als je inspiratie wilt opdoen, ben je van harte welkom op één van onze kringbijeenkomsten, waar leden ook hun eigen landen laten zien. Je bent er ook van harte welkom (graag zelfs!) om te vertellen over je eigen project. Wil je daar niet op wachten, dan kun je eens een kijkje wagen in onze kennisbank om je eigen startpunt te vinden.

Een fictief land hoeft natuurlijk niet op zichzelf te staan, maar kan ook interactie aangaan met andere (fictieve) landen en deel uitmaken van een interactieproject. In deze projecten kunnen de bedenkers van hun landen overleggen over het wel en wee in hun wereld, een krant vullen met wereldlijk nieuws of nternationale sportevenementen organiseren; de mogelijkheden zijn eindeeloos. Lees meer over ons genootschap als dit je aanspreekt!

Heb je nog steeds vragen? Schroom dan niet om even contact op te nemen met het secretariaat.

Word lid, schrijf je in!